Chablis 1er Cru Vaillons, Dom. Long-Depaquit, Albert Bichot Inzoomen

Chablis 1er Cru Vaillons, Dom. Long-Depaquit, Albert Bichot

delicaat wit droog

Nieuw product

Deze Premier Cru heeft een aantrekkelijke lichtgele kleur. Florale tonen in de neus, gevolgd door subtiele noten van eiken en vers fruit. Deze wijn is strak, evenwichtig en toont alvast de mooie volheid die men van een Premier Cru zou verwachten. Een combinatie van lindebloesem en amandel in de lange afdronk. Als het lukt: leg 5 tot 10 jaar weg om het volledig te laten ontwikkelen.

€ 28,95 incl. btw

Toevoegen aan Verlanglijst

Klanten beoordelingen en recensies

Nog geen recensies geplaatst
in deze taal

Beoordeel / schrijf commentaar

Free Google QRcode module from Mediacom87

Bourgogne is een piepklein dorpje boven Reims. Maar we hebben het natuurlijk niet over dit dorpje, maar over het voormalige hertogdom, waartoe delen van België, Nederland en Luxemburg behoorden, dus de wijnstreek dat zich uitstrekt vanaf de hoofdstad van de streek Dijon naar het zuiden toe tot en met Lyon.

Vandaag de dag valt de streek in vijf departementen (provincies) alsook in vijf wijndistricten.

  1. Chablis in departement Yonne
  2. Côte d’Or in het gelijknamige departement van Dijon tot Chagny
  3. Chalonnais in Saône & Loire, van Chagny tot Sennecey-le-Grand
  4. Mâconnais in Saône & Loire, van Sennecey-le-Grand tot Saint-Véran
  5. Beaujolais voornamelijk in de Rhône (en in Ain)

Uit alle de hierboven genoemde wijnstreken importeert Wijnkoperij de Hermitage witte en rode wijnen van het huis Albert Bichot. 

La Maison Albert Bichot, het mooie familiebedrijf onder leiding van Albéric Bichot, bestaat al sinds 1831. Het embleem ”het hertje” bestaat zelfs al sinds de 13e. eeuw…
Familietradities in combinatie met modern leiderschap – grote beschikbaarheid aan bedrijfsmiddelen, zowel als aan deskundige directie en medewerkers !
Dit zijn onze eigen conclusies na vele bezoeken en contacten van de afgelopen jaren en maanden.
De familie Bichot houdt kantoor in Beaune, vlak aan de ringweg van het centrum van de stad, met grote wijnkelders nabij de Hospices de Beaune bovendien. De familie bezit daarnaast flinke domeinen in Nuits St Georges, Pommard, Chablis, Moulin-à-Vent en Mercurey….

Eigenaar van wijngaarden als Richebourg Grand Cru, Chambertin Grand Cru, Clos-de-Vougeot Grand Cru, Grands-Echezeaux Grand Cru, Echezeaux Grand Cru, Corton Grand Cru : in totaal 13 hectares Grand Cru … en dan nog eens 26 in Premier Cru met in totaal meer dan 100 hectares wijngaarden in Bourgogne duidelijk temidden van de hoogste rang van Bourgogne.

Het verhaal van CHABLIS...

Is het verhaal over terroir……over linker en rechteroever en over domaine/non domaine. 

Chablis is een van de noordelijkste appellaties. Relatief koelere zomers in combinatie met een bijzondere bodemsamenstelling en dan de Chardonnaydruif er nog bij en de ingrediënten voor een grote wijn zijn aanwezig.

Terroir- de omgevingsfactor van de wijnstok

Chablis komt van de kimmeridge (mergel)of fossielhoudende kalkgrond, ooit ontstaan in het Jurassic tijdperk ( 100-300 miljoen jaar geleden ) toen Engeland nog deel uitmaakte van het vaste contingent en hier een grote binnenzee was. Deze kalk zorgt voor het typische minerale karakter en een uitstekende bodem voor de Chardonnay.

  • De Petit Chablis komt van de Portland kalk. Vaak de harde korst van de vele heuvels die het gebied telt. Hier zijn geen minerale fossielen in de bodem maar veel harde stenen vaak vermengt met klei. Petit Chablis is slechts 20% van de productie en wordt bijna overal in de streek gemaakt. Bij Fèvre is deze wijnafkomstig van één wijngaard van 16 hectare boven op de heuvel waar de grand cru’s vandaan komen.
  • De gewone Chablis is ongeveer 60% van de productie en meestal afkomstig van vlakkere gedeelten.
  • Premier Cru’s komen van de heuvels waar de wortels van de stokken dieper moeten voor water en de zon beter bij het blad kan. Deze Chablis draagt de naam van de heuvel waar hij vandaan komt en is goed voor 18% van de oogst.
  • De Grand Cru’s, het zijn er zeven, komen van de steile wijngaard recht tegenover het stadje Chablis. 

Rechteroever en linkeroever

De rivier “Le Serein”verdeelt de streek in twee delen. Op het noordelijke deel, de rechteroever, lopen de heuvelruggen van oost naar west en zijn de zuidhellingen beplant met druivenstokken. Hier is dus een uitstekende exposure ten opzichte van de zon. De druiven van de Grand- en Premier Cru wijngaarden hebben vaak iets meer suiker en rijpheid. Bekende Premier Cru’s zijn: Mont de Milleu, Fourchaume en Montée de Tonnère, Les Beauregards en Beauroy.

De Grand Cru’s aan kant van de zijrivier, naast Blanchot, leveren echte karakteristieke koelmineralige wijn met heel veel lengte. Er zijn zeven Grand Cru’s. De meest prestigieuze zijn: Les Clos en Preuses. Deze wijnen kunnen (moeten) enige jaren op fles rijpen om het terroir te laten spreken.

Nature des sols : Argilo-calcaires du Kimmeridgien

Opvoeding : 90% in Cuves en 10% op gebruikte houten vaten, 10 maanden rijping, rijping sur lie.


Recensies

Wees de eerste om een recensie te schrijven !

Gerelateerde producten

    Wim over Wijn

Heeft u zich al op onze NIEUWSBRIEF ingeschreven ?

NIX18

     Facebook Register Handerlaar

All parcels delivered with zero CO2 at zero extra cost